Phono elementen en naalden

 

 

 

Lyra

Kenners weten het. Het Japanse merk Lyra maakt cartridges die tot de beste ter wereld behoren. Ontwerper van de Lyra cartridges is de Amerikaan Jonathan Carr. Het bedrijf is gevestigd in Tokio. Yoshinori Mishima is de meester-ambachtsman die de elementen bouwt en de productieafdeling leidt. Elk element uit de toplijn wordt door hem beluisterd en aangepast aan de hand van wat hij hoort. Lyra staat voor geavanceerde ontwerptechniek gecombineerd met Japans artisanaal vakmanschap.

Lyra = MC!

Het pickup-elementje is een precisie-instrument. Je kunt het vergelijken met de lens van een mooie camera: als de lensdelen mooier geslepen zijn en nauwkeuriger en inventiever samengevoegd zijn, zal de foto van hogere kwaliteit zijn en meer analoog aan wat het menselijk oog ter plekke zag.

Zo is het ook met de kwaliteit van het element waarmee de grammofoonplaten kunnen worden afgespeeld: als het geheel van het element nauwkeuriger en geavanceerder is geconstrueerd, zal de weergave van de plaat veel realistischer, gedetailleerder en dynamischer zijn.

Doorontwikkelde techniek

De MC-elementen van het Japanse merk Lyra behoren tot de meest nauwkeurig gebouwde en meest doorontwikkelde elementen die er zijn. Er is geen bottleneck in de aftasting van de plaatgroef, of de ontwerpers van Lyra hebben er wel een oplossing voor gevonden en deze in één of meerdere van hun modellen toegepast.

Natuurlijk zijn ook de kwaliteit van de draaitafel en van de draaitafelarm van grote invloed. En als de afstelling uiteindelijk niet helemaal optimaal is, zal het mooiste elementje dit juist nog meer laten horen. Maar het zijn allemaal delen van het geheel waar de muziekliefhebber en deze importeur hun aandacht aan kunnen en moeten schenken.

Het Lyra-team heeft zoveel verbeteringen en vernieuwingen in hun MC’s kunnen aanbrengen, dat voordelen van mm-elementen en voordelen van mc-elementen samenkomen en elkaar versterken:  een enorme dynamiek, een zeer hoog oplossend vermogen (je hoort meer detail en je hoort makkelijker de details), heel veel informatie in de uitersten van diep laag en ver doorlopend hoog, geen technische randjes meer, en een grote natuurlijkheid van klank.

Kostbaar

Het nadeel zit hem in de kosten. Om dit te kunnen bereiken werd de prijs aanzienlijk hoog. Maar zou je de Lyra kwaliteit willen en tegelijk niet al teveel willen uitgeven, dan is er een uitweg.

Neem een Nottingham Spacedeck met een Ace Space Arm en daarin de Lyra Delos. Het element is duurder dan de arm, maar de arm en de draaitafel zijn zo goed, dat nog steeds het geheel meer presteert dan de som der delen doet vermoeden. Het lijkt wel of de Lyra Delos en de Nottingham Space Arm voor elkaar gemaakt zijn, als waren ze samen ontwikkeld.

Het laagfundament van de combinatie is voor mij ongekend in deze prijsklasse. Ik durf te beweren dat er met bepaalde muziek zich als het ware landschappen van dynamisch en diep laag voor je neus ontwikkelen. Dit is een enorm spannende en intens leuke muzikale ervaring. Hoe is het mogelijk dat een mechanische aftasting van de plaatgroef zoveel informatie tegelijk uit de versterker plus luidsprekers kan laten rollen: diep laag, harde klappen op een drumstel inclusief basedrum en tegelijk subtiele bekkens of juist slagen daarop.

Lyra Delos

Lyra atlas in bedrijf
© Mr. Roy Gregory of hifi+ magazine

Vier modellen

Lyra heeft een programma met vier modellen. Oplopend in prijs zijn het Delos, Kleos, Etna en Atlas. Elk van deze modellen heeft een boron cantilever en een uitgekiende naaldvorm.

Waar andere merken beginnen met instapmodellen voor relatief lage prijzen, begint Lyra voor de Delos direct met een fors bedrag. Lyra’s doel is duidelijk: geen concessies doen en ook in het basismodel al zoveel mogelijk kwaliteitsbepalende onderdelen, materialen en constructies integreren. Delos presteert al zo enorm goed, dat het kan concurreren met topmodellen van andere merken. En bij het luisteren vergeet de luisteraar wellicht dat het nog mooier kan.

Lyra Delos

Lyra Delos element

Lyra Delos

Belangrijke kwaliteitsbepalende factoren van Delos zijn onder andere de ‘new angle technology’, een body dat is gegoten uit één stuk aluminium voorzien van een non-parallelle vorm voor minimale resonantie, een boron cantilever en een microridge stylus.

Over de ‘new angle technology’ hebben we een aparte toelichting geschreven.

> New Angle Technology

Specificaties:

 • Type: Medium weight, medium compliance, low-impedance moving coil cartridge
 • Naald: Namiki microridge line-contact nude diamond stylus (2.5um x 75um), surface-mounted
 • Cantilever systeem: Solid boron rod with short one-point wire suspension, directly mounted into cartridge body
 • Spoeltjes: 3-layer deep, 6N high-purity copper, square-shaped high-purity iron former, 6.3ohm self-impedance, 9.5uH inductance
 • Uitgangsspanning: 0.6mV@5cm/sec., zero to peak, 45 degrees (CBS test record, other test records may alter results)
 • Frequentiebereik: 10Hz ~ 50kHz
 • Kanaalscheiding: 30dB of beter bij 1kHz
 • Compliantie: ongeveer 12 x 10-6cm/dyne at 100Hz
 • Vertical Tracking Angle: 20 degrees
 • Cartridge body: One-piece machining from solid 6063 aluminum billet, partially non-parallel shaping, body threaded directly for mounting screws
 • Cartridge gewicht : 7.3g
 • Aanbevolen naaldkracht: 1.7g ~ 1.8g (bij voorkeur 1.75g)
 • Aanbevolen afsluitimpedantie bij aansluiten op MC phono input: 97.6ohm ~ 806ohm (bepalen met luistertesten of door volgen van de aanwijzingen in de uitgebreide gebruiksaanwijzing)
 • Aanbevolen afsluitimpedantie bij aansluiten step-up trafo: 5 ~15ohm (de uitgangen step-up trafo output moeten worden aangesloten op 10kohm ~ 47kohm MM-indien  mogelijk met een korte kabel met een lage capaciteit)
 • Aanbevolen toonarmen: hoge kwaliteitsarmen met eenpuntslagering of een tangentiale toonarm. De toonarm moet VTA-instelbaar zijn en een instelbare dwarsdrukcompensatie hebben.

€ 1700,00

 

Lyra Kleos

Het MC-element Kleos is gebaseerd op de ‘New Angle Technology’ van Lyra. Hiermee wordt door betere uitlijning van de werkende onderdelen een optimale prestatie verkregen. De body is gemaakt van een aluminium legering die ook bij vliegtuigen gebruikt wordt. Samen met de non-parallelle verhoudingen zorgt dit voor optimale resonantiebeperking.

Kleos is volledig met de hand gemaakt en heeft een ‘contact line stylus’ die volledig Lyra-designed is. De contacten zijn platina plated. Dit zorgt voor een uitermate lage ruisvloer. Spoorvolging, oplossend vermogen, dynamisch bereik en explosieve transiënten zijn onnavolgbaar goed. Een warmere en natuurlijker tonale balans zijn eigenschappen die bij veel mc-elementen een beetje ontbreken. Zo niet bij Kleos die op alle kritische punten beter presteert dan menig duurder element van andere merken.

De Kleos is niet alleen volledig handgemaakt, maar elk nieuw Kleos element wordt door ‘meester-cartridgebouwer’ Yoshinora Mishima beluisterd en ‘gevoiced’.

> New Angle Technology

Specificaties:

 • Type: Medium weight, medium compliance, low-impedance moving coil cartridge
 • Naald: Lyra designed long footprint variable radius line contact nude diamond (3um x 70um), slot mounted.
 • Cantilever systeem: Solid boron rod with short one-point wire suspension, directly mounted into cartridge body
 • Spoeltjes: 2-layer deep, 6N high-purity copper, square-shaped chemically purified high purity iron former, 5.4ohm self-impedance, 9.0uH inductance
 • Uitgangsspanning: 0.5mV@5cm/sec., zero to peak, 45 degrees (CBS test record, other test records may alter results)
 • Frequentiebereik: 10Hz ~ 50kHz
 • Kanaalscheiding: 35dB of beter bij 1kHz
 • Compliantie: ongeveer 12 x 10-6cm/dyne at 100Hz
 • Vertical Tracking Angle: 20 degrees
 • Cartridge body: One-piece machining from solid 7075 aluminum billet, partially non-parallel shaping, body threaded directly for mounting screws
 • Cartridge gewicht : 8.8g
 • Aanbevolen naaldkracht: 1.65g ~ 1.75g (bij voorkeur 1.72g)
 • Aanbevolen afsluitimpedantie bij aansluiten op MC phono input: 95.3ohm ~ 816ohm (bepalen met luistertesten of door volgen van de aanwijzingen in de uitgebreide gebruiksaanwijzing)
 • Aanbevolen afsluitimpedantie bij aansluiten step-up trafo: 5 ~15ohm (de uitgangen step-up trafo output moeten worden aangesloten op 10kohm ~ 47kohm MM-indien  mogelijk met een korte kabel met een lage capaciteit)
 • Aanbevolen toonarmen: hoge kwaliteitsarmen met eenpuntslagering of een tangentiale toonarm. De toonarm moet VTA-instelbaar zijn en een instelbare dwarsdrukcompensatie hebben.

Lyra Kleos

€ 3200,00

 

Hana

Hana, vertaald als “briljant en prachtig”, vertegenwoordigt de beste materialen in een platenspeler element, waaronder alnico-magneten en kruisvormige armaturen. Hana is erin geslaagd MC-cartridges te maken die wereldwijd worden geroemd vanwege hun geluidskwaliteit en waarde, die hun “muzikale magie” behouden, ongeacht in welke draaitafel ze worden gebruikt.

Het Hana EH high output element is de beste manier om te upgraden vanaf een startercartridge die meestal standaard wordt geleverd in de draaitafel. Met een gewicht van slechts 5 gram en een groot volgvermogen, heeft de Hana EH cartridge, vervaardigd in een opvallende mosgroene body, een geavanceerde generator, een aluminium cantilever en een synthetische elliptische naald.

 

 

Hana EH

Stylus
CantileverOutput LevelOutput BalanceVertical Tracking ForceTrackabilityChannel Separation

Frequency Response

Impedance

Suggested Load Impedance

Cartridge Weight

Body Color

Warranty

Synthetic Elliptical
Aluminum2 mv / 1 kHz<2 dB/ 1 KHz2 gram70 µm/2g25 dB / 1 kHz

15-25,000Hz

30 Ω / 1 kHz

47 K Ω

5 gram

Moss Green

2 years

€ 449,00
 

Hana EL

Stylus
CantileverOutput LevelOutput BalanceVertical Tracking ForceTrackability

Channel Separation

Frequency Response

Impedance

Suggested Load Impedance

Cartridge Weight

Body Color

Warranty

Synthetic Elliptical
Aluminum0.5mv / 1 kHz<2 dB/ 1 KHz2 gram70 µm/2g

25 dB / 1 kHz

15-25,000Hz

30 Ω / 1 kHz

> 400 Ω

5 gram

Moss Green

2 years

€ 449,00
 

Hana SH

Het Hana SH high output element onderscheidt zich door zijn zwarte behuizing en biedt een strakkere kanaalbalans, grotere kanaalscheiding en een verbeterde hoogfrequente uitbreiding in vergelijking met zijn kleinere EH broer. De Hana SH- cartridge beschikt ook over een verbeterde Shibata-naald.

 

Stylus
CantileverOutput LevelOutput BalanceVertical Tracking Force

Trackability

Channel Separation

Frequency Response

Impedance

Suggested Load Impedance

Cartridge Weight

Body Color

Warranty

Shibata
Aluminum2 mv / 1 kHz<1.5 dB/ 1 KHz2 gram

70 µm/2g

28 dB / 1 kHz

15-32 Hz

30 Ω / 1 kHz

47 KΩ

5 gram

Black

2 years

€ 649,00

Hana SL

Het Hana SL low output element onderscheidt zich door zijn zwarte behuizing en biedt een strakkere kanaalbalans, grotere kanaalscheiding en een verbeterde hoogfrequente uitbreiding in vergelijking met zijn kleinere EL broer. De Hana SL- cartridge beschikt ook over een verbeterde Shibata-naald.

Stylus
CantileverOutput LevelOutput BalanceVertical Tracking ForceTrackabilityChannel SeparationFrequency Response

Impedance

Suggested Load Impedance

Cartridge Weight

Body Color

Warranty

Shibata
Aluminum0.5mv / 1 kHz<1.5 dB/ 1 KHz2 gram70 µm/2g28 dB / 1 kHz15-32 Hz

30 Ω / 1 kHz

> 400 Ω

5 gram

Black

2 years

€ 649,00

Rega Carbon mm

Output 2.5 mV @ 1 kHz
Stylus User replaceable
Fixing Standard, two screws
Cantilever Carbon
Colour Black / White
Tracking Pressure 2-3 g

€ 50,00

 

 

Rega Exact mm

Type element MM (moving magnet)
Naald fineline tipped diamond
Cantilever Carbon
Aluminium Body
Weerstand 47.000 Ohm
Output voltage 6.8 – 7.2mV
Naalddruk 1,75 gram
Kanaalscheiding 25 dB
Gewicht 7 gram

 

 

Rega Exact

€ 430,00

 

Goldring E3

Type element MM (moving magnet)
Naald vorm elliptisch nude diamond
Cantilever Aluminium
Kunststof Body
Frequentiebereik 20 Hz – 20.000 Hz
Weerstand 47.000 Ohm
Output voltage 3,5 mV
Naalddruk 2,0 gram
Kanaalscheiding 20 dB
Gewicht 6,9 gram

Goldring E3

€ 129,00

 

Goldring 1042

Type element MM (moving magnet)
Naald fineline nude diamond
Cantilever Aluminium
Pocan Body
Frequentiebereik 20 – 20.000 Hz
Weerstand 47.000 Ohm
Output voltage 6,5 mV
Naalddruk 1,5 – 2,0 gram
Kanaalscheiding 25 dB
Gewicht 6,3 gram

 

€ 519,00

Ortofon

Het Deense Ortofon heeft de wortels in firma Electrical Phono Film Company die in 1918 door Axel Petersen en Arnold Poulsen is gesticht. Het doel was de ontwikkeling van ‘s werelds eerste geluidssynchronisatiesysteem voor film. In de oorlogsperiode worden voornamelijk microfoons, dynamische compressors, oscillografen, optische instrumenten en accessoires ontwikkeld. In 1946 produceert de firma die inmiddels Fonofilm Industri A/S is gedoopt de eerste mono snijkop voor de grammofoonindustrie. In 1948 ziet het eerste Moving Coil element het levenslicht met karakteristieken die passen bij de kwaliteit van de snijkop. In 1951 ontstaat onder Fonofilm Industri A/S uiteindelijk Ortofon. Met het Griekse “orto” dat staat voor “correct” en “fon” dat staat voor “geluid” is de naam verklaard. In 1957 maakt Ortofon de stap van mono naar stereo en ontwikkelt de stereo snijkop. In de periode ‘57 tot ‘59 worden de legendarische SPU (Stereo Pick-Up) elementen gefabriceerd. Tot op heden is Ortofon niet gestopt met het afleveren van wereldvermaarde elementen. Het blijft dan ook voortdurend investeren in technologie en productontwikkeling, omdat volgens de filosofie van Ortofon zelfs een traditioneel product hier baat bij heeft.

Ortofon 2M red

De 2M serie van Ortofon is ontworpen voor het precies en nauwkeurig afspelen van alle informatie die zich in de groef van de plaat bevindt. Doel van alle 2M elementen is om de plaat zo te laten horen zoals het bedoeld is, zonder kleuring aan de weergave toe te voegen.

2M staat voor Ortofon voor een moderne, nieuwe generatie en de serie staat dan ook voor MM, oftewel Moving Magnet. De Ortofon 2M Red is het meest betaalbare model uit de 2M serie. Voor dit element is gebruik gemaakt van een elliptische diamantnaald welke gemakkelijk te vervangen is.

€ 119,00

 

 

 

Ortofon 2M Bronze

De Ortofon 2M Bronze is een fraai klinkend MM-element, die met z’n Fine Line geslepen diamanten naald de groeven van uw vinyl extra diep aftast. Hierdoor is dit Ortofon element in staat om de fijnste informatie uit de groeven te toveren.

Ortofon 2M Bronze: voor de kritische luisteraar

Met het Ortofon 2M Bronze element in de toonarm van uw platenspeler geniet zelfs de meest kritische luisteraar van het mooiste dat vinyl kan bieden. Dit Ortofon element garandeert een gedetailleerde, dynamische weergave, met een hoge mate van resolutie. De body van dit MM-element is vervaardigd uit hoogwaardig -en inert- Lexan DMX Piano Black, zodat resonanties tot een minimum beperkt worden.

Dit Ortofon 2M Bronze element is eenvoudig te monteren in veel platenspelerarmen van bijvoorbeeld Pro-Ject of Thorens en is door zijn lage compliantie prima met deze merken te combineren. Ortofon adviseert een tracking force (naalddruk) van 1.5 g, maar u kunt veilig experimenteren met wat hogere instellingen (afhankelijk van de arm). Het Ortofon element wordt geleverd met een naalddrukmetertje.

€ 499,00

 

 

Ortofon Quintet Red

Principe: Moving Coil Low output

Naald: ‘naakte’ elliptische diamant

Compliantie: 15 µm/mN

Tracking ability: 65 μm (315 Hz bij geadviseerde naalddruk)

Kanaalscheiding bij 1 kHz / 15 kHz: 21 dB/14 dB

Uitgangsspanning: 0,5 mV bij 5 cm/s, 1000 Hz

Geadviseerde belasting: > 20 ohm

Geadviseerde naalddruk: 2,3 gram

Behuizing van ABS/aluminium

Gewicht: 9 gram

Kleur: Rood

€ 399,00

 

 

Benz Micro MC Gold

Testoordeel IMAGE HIFI: MC met de beste prijs/kwaliteit verhouding op de markt!

Specificaties – MC Low -Uitgangs spanning 0,4 mV – Afsluitweerstand 200-47.000 Ohm – Aanbevolen tracking 1,7- 2,0 gram – Naald veerkracht 15 µm/mN – Fysieke eigenschappen Uitvoering goud -Gewicht 5,7 gram

€ POA

 

 

 

Benz Micro MC Silver High Output

Testoordeel AUDIO: Zeer goede all-rounder met uitstekende prijs/kwaliteit verhouding!

Specificaties – Voltage 2,0 mV – Afsluitweerstand 2000-47.000 Ohm – Aanbevolen tracking 1,7 – 2,0 gram – Naald veerkracht 15 µm/mN – Fysieke eigenschappen Uitvoering zilver -Gewicht 5,7 gram

€ POA

 

 

 

Benz Micro Glider S Low

Type: MC Low
Uitgangsspanning: 0.4 mV
Afsluitimpedantie: 100-47.000 Ohm

Testoordeel HIFI NEWS R.R.: A Little Masterpiece…Strongly Recommended !
Testoordeel STEREOPHILE : This is a Killer Cartridge…More Holografic,More Involving,More Musical. Way Recommended !
Testoordeel IMAGE HIFI: Top voor bijna dumpprijs…bezorgt de concurrentie slapeloze nachten !

Specificaties – Voltage 0,4 mV – Diamant Micro Ridge – Weerstand 12 ohm – Aanbevolen tracking 1,6 – 1,9 gram – Naald veerkracht 15 µm/mN – Fysieke eigenschappen Uitvoering goud – Gewicht 6,8 gram

€ 1695,00

 

 

Benz Micro Glider S Mid

Type: MC Mid

Testoordeel HIFI NEWS R.R.: A Little Masterpiece…Strongly Recommended !
Testoordeel STEREOPHILE : This is a Killer Cartridge…More Holografic,More Involving,More Musical. Way Recommended !
Testoordeel IMAGE HIFI: Top voor bijna dumpprijs…bezorgt de concurrentie slapeloze nachten !

Specificaties – Voltage 0,8 mV – Diamant Micro Ridge – Weerstand 24 ohm – Aanbevolen tracking 1,6 – 1,9 gram – Naald veerkracht 14 µm/mN – Fysieke eigenschappen Uitvoering goud – Gewicht 6,8 gram

 

€ 1695,00

 

 

Benz Micro Glider High

Type: MC High
Testoordeel HIFI NEWS R.R.: A Little Masterpiece…Strongly Recommended !
Testoordeel STEREOPHILE : This is a Killer Cartridge…More Holografic,More Involving,More Musical. Way Recommended !
Testoordeel IMAGE HIFI: Top voor bijna dumpprijs…bezorgt de concurrentie slapeloze nachten !

Specificaties – Voltage 2,5 mV – Diamant Micro Ridge – Weerstand 90 ohm – Aanbevolen tracking 1,6 – 1,9 gram – Naald veerkracht 14 µm/mN – Fysieke eigenschappen Uitvoering goud -Gewicht 6,8 gram

€ 1695,00

 

 

Benz Micro LP-element

MC Low Referentie element met Ebben houten body en spoelkern van robijn, daardoor 50% reductie van bewegende massa t.o.v. gebruikelijke waarden bij MC elementen.
Uitgangsspanning 0.34 mV
Afsluitimpedantie 500-47.000 Ohm

Gewicht 10,7 gram

€ 3900,00

 

 

JICO

Het Seto-Hori element van het Japanse Jico is een High Output MC 2.0 MV draaitafel element met een meer dan fantastische weergave kwaliteit. De cartridge is volledig keramisch en handgemaakt in Japan. Met de uiterste nauwkeurige expertise om maximale betrouwbaarheid te bereiken. De MC-cartridge engine met hoge uitgangsspanning en het Setomono keramiek, onderdrukt de Seto-Hori overtollige trillingen van de cartridge engine zelf om tot de mooiste gedetaileerde weergave te komen van jouw vinyl.

Specificaties – Algemeen Voltage 2mV – Kanaalscheiding 25 dB – Frequentiebereik 15 – 32.000 Hz – Diamant Boron cantilever – Weerstand 130 Ohm – Aanbevolen tracking 2,0 gram – Fysieke eigenschappen – Uitvoering keramisch seto – Gewicht 11 gram

€ 899,00

 

 

Grado

Grado is een echt familie bedrijf en is in 1953 opgericht door Joseph Grado in Brooklyn, New York. Deze Amerikaanse fabrikant maakt prachtige hoofdtelefoons en phono cartridges volledig met de hand in de eigen fabriek. Aan het einde van de jaren tachtig begon Joseph met de ontwikkeling van wat de eerste echte high-end dynamische hoofdtelefoon zou worden. De ontwikkeling van elke nieuwe koptelefoon is steeds een belangrijke stap voorwaarts in sonische weergave. De koptelefoons zijn al geroemd als de “mooiste elektriciteit-naar-geluid transducers in de wereld”. En nog elke dag wordt er gewerkt aan verbetering van deze perfectie. Naast de hoofdtelefoons worden ook de houten Reference en Statement serie phono cartridges door analoog liefhebbers geroemd als “de meest significante vooruitgang op het gebied van analoge reproductie in de laatste dertig jaar”. Grado staat voor vakmanschap, passie, kwaliteit, perfectie en voor het verleggen van grenzen door 60 jaar ervaring.

De Grado Prestige Black gebruikt een OTL-cantilever van drie delen met een Grado-specifieke diamant die op een koperen bus is gemonteerd. Grado’s OTL of geoptimaliseerde transmissielijntechnologie zorgt voor een ideale signaaloverdracht van het oppervlak van de LP naar de generator van het systeem. Deze technologie wijst ongewenste resonanties af en verlaagt de vervorming, waarbij de fundamentele en harmonische frequenties van de muziek behouden blijven. Dit helpt ook om het geluid dat wordt gegenereerd door het motorsysteem in de cartridge tot een minimum te beperken. Grado’s OTL stylus / cantilever ontwerp zorgt ervoor dat platen stiller klinken, verbetert de hoogte, breedte en diepte van het geluidsbeeld en presenteert meer details dan eerder verkrijgbaar.

Specifications
Frequency Response: 10-50
Principal: MI
Channel Separation at 1KHz: 30
Input Load: 47K
Output at 1KHz 5CM/sec.: 5mV
Recommended Tracking Force: 1.5
Stylus Type: E
Inductance: 45mH
Resistance: 475
Compliance CUs: 20
Stylus Replacement: U
Mounting: S/P
Weight: 5.5

€ 109,00

 

AUDIO-TECHNICA  AT-VM95C

De AT-VM95C is een ”budget” element met Conische naald, de compatibiliteit in de reeks maakt het mogelijk om het element te upgraden met één van de 4 andere LP naalden van deze serie zoals de: Elliptisch, Elliptisch Nude, MicroLine en Shibata.

 

Cartridge & Stylus
Frequentierespons 20 – 20,000 Hz
Kanaalscheiding 18 dB (1 kHz)
Verticale trackinghoek 23°
Vertical Tracking Force 1.8 to 2.2g (2.0g standard)
Naaldconstructie Bonded Round Shank
Aanbevolen ladingsimpedantie 47,000 Ω
Spoelimpedantie 3.3 kΩ (1 kHz)
Gelijkstroomweerstand 485 Ω
Spoelinductantie 550 mH (1 kHz)
Uitgangsspanning 4.0 mV (@ 1 kHz, 5 cm/sec)
Balans uitgangskanaal 2.5 dB (1 kHz)
Naaldvorm Conical
Cantilever Aluminium Pipe
Statische compliantie 17 x 10 – 6 cm / dyne
Dynamische compliantie 6.5 x 10 – 6 cm / dyne (100 Hz)
Bevestiging 1/2” centres
Elementgewicht 6.1g
Afmetingen 17.2 x 18.9 x 28.3 ( H x W x D mm)
Meegeleverde accessoires Two 11 mm installation screws;
Two 8 mm installation screws;
Two washers
Model AT-VM95C 
Aanbevolen ladingscapaciteit 100-200 pF
Vervangingsnaald AT-VMN95C
Naaldgrootte 0.6 mil
Soort VM Stereo Dual Magnet
Spoeldraad T.P. Copper

€ 39,00 

Vervangings naald € 21,00

Audio-Technica  AT-VM95E

Cartridge & Stylus
Frequentierespons 20 – 22,000 Hz
Kanaalscheiding 20 dB (1 kHz)
Verticale trackinghoek 23°
Vertical Tracking Force 1.8 to 2.2g (2.0g standard)
Naaldconstructie Bonded Round Shank
Aanbevolen ladingsimpedantie 47,000 Ω
Spoelimpedantie 3.3 kΩ (1 kHz)
Gelijkstroomweerstand 485 Ω
Spoelinductantie 550 mH (1 kHz)
Uitgangsspanning 4.0 mV (@ 1 kHz, 5 cm/sec)
Balans uitgangskanaal 2.0 dB (1 kHz)
Naaldvorm Elliptical
Cantilever Aluminium Pipe
Statische compliantie 17 x 10 – 6 cm / dyne
Dynamische compliantie 7 x 10 – 6 cm / dyne (100 Hz)
Bevestiging 1/2” centres
Elementgewicht 6.1g
Afmetingen 17.2 x 18.9 x 28.3 ( H x W x D mm)
Meegeleverde accessoires Two 11 mm installation screws;
Two 8 mm installation screws;
Two washers
Model AT-VM95E
Aanbevolen ladingscapaciteit 100-200 pF
Vervangingsnaald AT-VMN95E
Naaldgrootte 0.3 x 0.7 mil
Soort VM Stereo Dual Magnet
Spoeldraad T.P. Copper

€ 59,00

Vervangings naald € 35,00

 

Audio-Technica AT-VM95EN

Cartridge & Stylus
Frequentierespons 20 – 23,000 Hz
Kanaalscheiding 22 dB (1 kHz)
Verticale trackinghoek 23°
Vertical Tracking Force 1.8 to 2.2g (2.0g standard)
Naaldconstructie Nude Round Shank
Aanbevolen ladingsimpedantie 47,000 Ω
Spoelimpedantie 3.3 kΩ (1 kHz)
Gelijkstroomweerstand 485 Ω
Spoelinductantie 550 mH (1 kHz)
Uitgangsspanning 3.5 mV (@ 1 kHz, 5 cm/sec)
Balans uitgangskanaal 2.0 dB (1 kHz)
Naaldvorm Elliptical
Cantilever Aluminium Pipe
Statische compliantie 20 x 10 – 6 cm / dyne
Dynamische compliantie 7 x 10 – 6 cm / dyne (100 Hz)
Bevestiging 1/2” centres
Elementgewicht 6.1g
Afmetingen 17.2 x 18.9 x 28.3 ( H x W x D mm)
Meegeleverde accessoires Two 11 mm installation screws;
Two 8 mm installation screws;
Two washers
Non-magnetic screwdriver
Model AT-VM95EN
Aanbevolen ladingscapaciteit 100-200 pF
Vervangingsnaald AT-VMN95EN
Naaldgrootte 0.3 x 0.7 mil
Soort VM Stereo Dual Magnet
Spoeldraad T.P. Copper

€ 139,00

Vervangings naald € 119,00

 

Audio Technica AT-VM95ML

Cartridge & Stylus
Frequentierespons 20 – 25,000 Hz
Kanaalscheiding 23 dB (1 kHz)
Verticale trackinghoek 23°
Vertical Tracking Force 1.8 to 2.2g (2.0g standard)
Naaldconstructie Nude Square Shank
Aanbevolen ladingsimpedantie 47,000 Ω
Spoelimpedantie 3.3 kΩ (1 kHz)
Gelijkstroomweerstand 485 Ω
Spoelinductantie 550 mH (1 kHz)
Uitgangsspanning 3.5 mV (@ 1 kHz, 5 cm/sec)
Balans uitgangskanaal 1.5 dB (1 kHz)
Naaldvorm Microlinear
Cantilever Aluminium Pipe
Statische compliantie 20 x 10 – 6 cm / dyne
Dynamische compliantie 10 x 10 – 6 cm / dyne (100 Hz)
Bevestiging 1/2” centres
Elementgewicht 6.1g
Afmetingen 17.2 x 18.9 x 28.3 ( H x W x D mm)
Meegeleverde accessoires Two 11 mm installation screws;
Two 8 mm installation screws;
Two washers
Non-magnetic screwdriver
Model AT-VM95ML
Aanbevolen ladingscapaciteit 100-200 pF
Vervangingsnaald AT-VMN95ML
Naaldgrootte 2.2 x 0.12 mil
Soort VM Stereo Dual Magnet
Spoeldraad T.P. Copper

€ 179,00

Vervangings naald € 159,00

 

Audio Technica AT-VM95SH

Cartridge & Stylus
Frequentierespons 20 – 25,000 Hz
Kanaalscheiding 23 dB (1 kHz)
Verticale trackinghoek 23°
Vertical Tracking Force 1.8 to 2.2g (2.0g standard)
Naaldconstructie Nude Square Shank
Aanbevolen ladingsimpedantie 47,000 Ω
Spoelimpedantie 3.3 kΩ (1 kHz)
Gelijkstroomweerstand 485 Ω
Spoelinductantie 550 mH (1 kHz)
Uitgangsspanning 3.5 mV (@ 1 kHz, 5 cm/sec)
Balans uitgangskanaal 1.5 dB (1 kHz)
Naaldvorm Shibata
Cantilever Aluminium Pipe
Statische compliantie 20 x 10 – 6 cm / dyne
Dynamische compliantie 10 x 10 – 6 cm / dyne (100 Hz)
Bevestiging 1/2” centres
Elementgewicht 6.1g
Afmetingen 17.2 x 18.9 x 28.3 ( H x W x D mm)
Meegeleverde accessoires Two 11 mm installation screws;
Two 8 mm installation screws;
Two washers
Non-magnetic screwdriver
Model AT-VM95SH
Aanbevolen ladingscapaciteit 100-200 pF
Vervangingsnaald AT-VMN95SH
Naaldgrootte 2.7 x 0.26mil
Soort VM Stereo Dual Magnet
Spoeldraad T.P. Copper

€ 219,00

Vervangings naald € 189,00

 

Audio Technica AT-OC9XEB

Cartridge & Stylus
Frequentierespons 20 – 30,000 Hz
Kanaalscheiding 25 dB (1 kHz)
Verticale trackinghoek 20 degrees
Vertical Tracking Force 1.8 to 2.2 g (standard 2.0 g)
Naaldconstructie Bonded round shank
Aanbevolen ladingsimpedantie Min 100 Ohms
Spoelimpedantie 12 Ohms (1 kHz)
Gelijkstroomweerstand 12 Ohms
Spoelinductantie 25 μH (1 kHz)
Uitgangsspanning 0.32 mV (at 1 kHz, 5 cm/sec)
Balans uitgangskanaal 1.5 dB (1 kHz)
Naaldvorm Elliptical Bonded
Cantilever Aluminium pipe
Statische compliantie 20 x 10 – 6 cm / dyne
Dynamische compliantie 9 x 10 – 6 cm / dyne (100 Hz)
Bevestiging 1/2” centers / Threaded inserts
Afmetingen 17.3 (H) x 16.8 (W) x 25.7 (L) mm
Meegeleverde accessoires 1 non magnetic screw driver,
1 brush; 2 washers,
4 pairs of mounting screws: 5mm, 8mm, 10mm, 12mm
1 plastic protector
Materiaal behuizing Aluminium
Model AT-OC9XEB
Naaldgrootte 0.3 x 0.7 mil
Aansluitpennen Brass
Gewicht 7.6 g
Spoeldraad PCOCC (Copper by Ohno Continuous Casting process.)

€ 279,00

 

Audio-Technica AT33ptg/II

Moving Coil-element

Geavanceerde naakte taps toelopende borium cantilever en verminderd gewicht Dit model heeft vergeleken met de AT33PTG een verdunde en verkorte cantilever. De spoelimpedantie is verfijnd van 17W naar 10W. Daarnaast hebben we een significante gewichtsvermindering van het vibratiesysteem en een verbetering van de basisprestaties en geluidskwaliteit gerealiseerd. Hoogwaardige en duurzame Microlinear-naaldMicrolinear (ML) is een speciaal gepolijste lijncontactnaald. Dankzij zijn kleine krommingsstraal levert deze naald betere prestaties in het hoge frequentiebereik dan een conische of elliptische naald, met verwaarloosbare vervorming. Bovendien levert de naald zelfs in de binnenste groeven van lp’s een uitgebreid hoogfrequentiebereik. Ook de duurzaamheid van de lijncontactnaald, met een gemiddelde levensduur van circa 1000 uur, is een zeer gunstige eigenschap.

“uitstekende Magnetische eigenschappen”

Neodymium magneet met significant verbeterde magnetische energie en permendur juk met hoge verzadiging fluxdichtheid en uitstekende magnetische eigenschappen.

“ZUIVERDER TRANSMISSIE”

De PCOCC-spoel zorgt voor een zuiverder transmissie omdat deze niet onderhevig is aan korrelgrenzen in de transmissierichting.

“mINIMALISEERT ongewenste vibraties”

De VC-mal waarin de spoel is bevestigd, is gemaakt van hard kunsthars met kaliumtitanaat zodat deze extra sterk en stijf is.

Cartridge & Stylus
Frequentierespons 15 – 50.000Hz
Kanaalscheiding 30dB (1kHz)
Verticale trackinghoek 23°
Vertical Tracking Force 1.8 to 2.2 g (standard 2.0 g)
Naaldconstructie Naakte rechthoekige staaf
Aanbevolen ladingsimpedantie Min 100Ω
Spoelimpedantie 10Ω (1kHz)
Gelijkstroomweerstand 10Ω
Spoelinductantie 22µH (1kHz)
Uitgangsspanning 0,3mV (1kHz en 5cm/sec.)
Balans uitgangskanaal 1dB (1kHz)
Naaldvorm Microlinear
Cantilever Verguld massief borium
Statische compliantie 40×10-6cm/dyne
Dynamische compliantie 10×10-6cm/dyne (100Hz)
Bevestiging 1/2″ retma
Afmetingen H16×B16,6×D26,5 mm
Meegeleverde accessoires 1 niet-magnetisch schroevendraaiertje; 2 afstandhouders; 2 moertjes; 2 x 13-mm bevestigingsschroefjes; 2 x 19-mm bevestigingsschroefjes; 1 plastic beschermkapje; 1 set PCOCC-aansluitdraadjes (AT6101)
Materiaal behuizing Aluminium/kunsthars
Kromtestraal naald Micro-lineair
Aansluitpennen Messing
Soort Dual Moving Coil
Gewicht 6,9 gr

€ 599,00

 

 

 

Nagaoka MP 110

Tweede model uit de MP-lijn van Nagaoka. Moving Permalloy elementen behoren tot de Moving Iron familie en hebben in tegenstelling tot een \’gewoon\’ MM-element een magneet in de body zitten in plaats van aan de naalddrager. Deze constructie zorgt voor een lagere tipmassa waardoor het dynamisch gedrag verbetert. De MP-110 maakt gebruik van een gepolijste elliptische naald en tast daardoor beduidend beter af dan de goedkopere MP-100. Klankmatig vertaalt zich dit in een rijkere klank en betere detaillering. Verder geldt ook voor dit element dat de weergave lekker ritmisch is en de verstaanbaarheid/duidelijkheid erg goed is voor een element in deze prijsklasse.

Eigenschappen:
– Moving Magnet element met aluminium naalddrager
– Gepolijste elliptische naald
– 5mV uitgangsspanning
– Frequentiebereik 20Hz – 20 KHz
– Gewicht 6,5 gram
– Aanbevolen naalddruk 1,5 – 2,0 gram
– Inspeeltijd 30 uur
– Naalden uit de MP-lijn zijn uitwisselbaar

€ 159,00

 

Nagaoka MP 150

 

Het Nagaoka MP-150 platenspeler element biedt superieure helderheid, detail en dynamisch contrast en geeft een fijne, solide bas met uitstekende vloeiendheid over het frequentiespectrum tot en met de hoogste tonen.

De Nagaoka MP-150 heeft een geharde low-mass taps toelopende aluminium cantilever met een ‘superfine polished’ elliptische diamand naaldtip.
Het frequentiebereik loopt van 20 Hertz tot 20 kiloHertz, de massa van een MP 150 is 6.5 gram en de maximale uitgangsspanning bedraagt 4.5 millivolt.
Het naalddrukbereik van de MP-110 loopt van 1.5 tot 2 gram.

De Nagaoka MP-150 heeft zo’n +/- 30 uur nodig om los gespeeld te worden en voelt zich het prettigst bij een VTA (naalddruk) van 1,75 gram, biedt superieure helderheid, detail en dynamic contrast en biedt een fijne stevige bass, uitstekende over het frequentiespectrum.

We hebben hier te maken met eerlijk en uitgekiend vakwerk waar men jaren van kan genieten.

De uitwisselbare naalddrager blijft een praktisch voordeel van Moving Magnet, Induced Magnet en Moving Iron elementen (alsmede hun hoge uitgangsspanning).

Type: Moving Irom MI High Output
Cantilever: Hardened low-mass, tapered aluminum alloy for very high fidelity
Stylus type: Superfine polished elliptical bonded diamond 0.4 x 0.7 Mils
Weight: 6.5 g
Output voltage @ 1kHz,5cm/sec: 4.5mV
Frequency response: 20Hz-20kHz
Channel balance @ 1kHz: > 1.5dB or less
Channel separation @ 1kHz: > 24dB
Recommended loading: 47K ohms
Dynamic compliance: 6.0 x 10-6 cm/dyne
Static compliance: 18 x 10-6 cm/dyne
Tracking force range: 1.5 – 2.0 g
Recommended Tracking force: 1.75g
Break-in period: 30 hours
Stylus replacement: Nagaoka JN-P150

€ 379,00